„Pamatuj na Hospodina, svého Boha, neboť k nabytí blahobytu ti dává sílu on…“
    5. Mojžíšova 8:18

Příběh o Elijášovi, kterého krmili havrani, nás učí, že Bůh se o nás může starat i při špatné hospodářské situaci (viz 1. Královská 17:1-7). Příběh o Josefovi nás učí, že když následujeme Boží plán, budeme mít vše, co potřebujeme, abychom se dostali přes těžká období (viz 1. Mojžíšova 41:37-57).
Jedno z nebezpečí života v materialistické společnosti je to, že se cítíš oprávněn mít věci, které si nemůžeš dovolit. K tomu, abys překonal finanční tíseň, musíš trénovat finanční kázeň. Bůh nežehná lehkovážnosti. Nemůžeš se sám dostat do dluhů a potom se modlit, aby tě jich Bůh zbavil. Někdy to udělá. Ale pokud se nepoučíš ze svých chyb, budeš je stále opakovat.
Jednu populární rádiovou show v Atlantě v USA moderuje muž jménem Clark Howard. Každý program začíná těmito slovy: „Utrácejte méně, šetřete více a nenechte se okrást.“ Mluví o bankách, které účtují předražené sazby za kreditní karty a říkají lidem, aby žili podle svých potřeb. „Ale já jsem zvyklý na určitý životní styl,“ řekneš. Odvykni si od něj!
Pokud chceš klid duše, nauč se umění spokojenosti. Znamená spokojenost, že nemůžeš mít ambice? Ne, znamená to odložit uspokojení a radovat se z toho, kde jsi, na cestě tam, kam jdeš. Znamená to naučit se žít podle těchto slov: „Dovedu trpět nouzi, dovedu mít hojnost. Ve všem a do všeho jsem zasvěcen: být syt i hladov, mít nadbytek i nedostatek. Všechno mohu v Kristu, který mi dává sílu“ (Filipským 4:12-13).