„Otevři mi oči, abych uviděl…“ Žalm 119:18, přel. z angl.

Co je třeba udělat, abys byl úspěšný v životě:
1) Odmítni se spokojit s včerejšími úspěchy. Pokud ti to, co jsi udělal včera, ještě dnes připadá velké, pak jsi pravděpodobně dnes neudělal dost. Pavel oslavoval své úspěchy, ale byl zaměřený na to, co pro něj Bůh má v budoucnosti: „…zapomínaje na to, co je za mnou, upřen k tomu, co je přede mnou, běžím k cíli…“ (Filipským 3:13-14).
2) Odmítni posedávat a čekat na zítřejší příležitosti. Mezi velkými věcmi, které nemůžeme dělat a malými věcmi, které nechceme dělat, existuje nebezpečí, že nebudeme dělat nic. Svět je nejvíce požehnán skrze ty, kteří něco dělají, ne skrze ty, kteří pouze mluví o tom, že něco udělají.
3) Odmítni svému začátku, aby diktoval tvůj konec. George Washington Carver prožil své rané roky života přesouváním se mezi různými pěstounskými domovy až do té doby, kdy ho pradlena Maria Watkins našla, jak spí v její stodole. Nejen, že se ho ujala, vzala ho do církve a přivedla k Ježíši. Když nakonec opustil její domov, vzal si s sebou Bibli, kterou mu dala. Maria zanechala v jeho životě stopu a George zanechal stopu v tomto světě. Tento otec moderního zemědělství byl přítelem tří prezidentů, stejně tak jako Henry Ford a Gándhí. Je mu připisováno více než tři sta různých vynálezů. A pozoruhodné je, že navzdory svým nevýhodám nikdy nezahořkl a nestrávil ani okamžik touhou pomstít se. Místo toho šel každé ráno do své laboratoře a modlil se: „Otevři mi oči, abych uviděl…“ (Žalm 119:18, přel. z angl.). Jak by Bůh mohl nepožehnat někomu s takovým postojem?