„…vždyť na sobě zakusil všechna pokušení jako my…“ Židům 4:15

Pán rozumí tomu, čím dnes procházíš, protože byl tam, kde jsi ty. Bible říká: „Nemáme přece velekněze, který není schopen mít soucit s našimi slabostmi; vždyť na sobě zakusil všechna pokušení jako my… Přistupme tedy směle k trůnu milosti, abychom došli milosrdenství a nalezli milost a pomoc v pravý čas“ (Židům 4:15-16). To znamená, že:
1) Ježíš rozumí tvým rodinným problémům. Měl svou vlastní rodinu. A při jedné příležitosti řekli, že se pomátl (viz Marek 3:21).
2) Ježíš rozumí tomu, když se cítíš zničený. „Řekl jim: ‚Pojďte sami stranou na pusté místo a trochu si odpočiňte!‘ Stále totiž přicházelo a odcházelo mnoho lidí, a neměli ani čas se najíst“ (Marek 6:31). Ježíš nejednal jen s tlaky souvisejícími s prací. Musel organizovat, trénovat a napravovat své vlastní následovníky čítající i skupinu nevzdělaných rybářů a opovrhovaného výběrčího daní.
3) Ježíš rozum tomu, když se cítíš odmítnutý. Město, ve kterém vyrůstal, pro Něj nemělo využití: „Přišel do svého vlastního, ale jeho vlastní ho nepřijali“ (Jan 1:11). „Filip zase vyhledal Natanaela a řekl mu: ‚Nalezli jsme toho, o němž psal Mojžíš v Zákoně i Proroci, Ježíše, syna Josefova z Nazareta.‘ Natanael mu namítl: ‚Z Nazareta? Co odtamtud může vzejít dobrého?‘“ (Jan 1:45). A Ježíšův rodokmen opravdu nebyl nic, co by stálo za zmínku. Rachab byla prostitutka, Jákob byl podvodník, David byl cizoložník – a to jich jmenujeme jenom několik.
Ano, Ježíš rozumí. Ví, kde jsi dnes, a je schopen ti pomoci. Tak s Ním mluv!