„…vždyť na sobě zakusil všechna pokušení jako my…“ Židům 4:15

Jsi zklamán lidmi? Ježíš rozumí, protože ti, které miloval a se kterými počítal, Ho nakonec zradili. Jidáš, Ježíšův pokladník, Ho prodal a potom zpečetil obchod polibkem. Dokonce i v Ježíšově nejtemnější hodině, v Getsemane, Jeho nejbližší učedníci, Petr, Jakub a Jan, nebyli schopni zůstat vzhůru a hodinu se s Ním modlit (viz Matouš 26:40).
Jsi unavený ze všech požadavků? Ježíš rozumí. „Tu se k němu sešly celé zástupy a měly s sebou chromé, mrzáky, slepé, hluchoněmé a mnohé jiné. Kladli je k jeho nohám a on je uzdravil…“ (Matouš 15:30). Řekneš: „Ale jestli byl Ježíš Bohem, jak se mohl unavit?“ Protože byl obojí, Bůh i člověk. On musel být Bohem kvůli tomu, aby nás spasil, a člověkem kvůli tomu, aby za nás zemřel. „Ježíš, unaven cestou, usedl u té studny. Bylo kolem poledne“ (Jan 4:6).
Byl jsi falešně obviněný? Ježíš rozumí. Obvinili Ho z toho, že byl „milovníkem hodů a pitek, přítelem celníků a hříšníků“ (viz Matouš 11:19). Až do doby Jeho smrti se stále pokoušeli najít „křivé svědectví proti Němu, aby Ho mohli odsoudit k smrti“ (viz Matouš 26:59). A Ježíš řekl: „Sluha není nad svého pána“ (Jan 15:20).
Když se rozhodneš následovat Ježíše, vstupuješ do života pokroku – a také protivenství! Tak proč Ježíš procházel těmito věcmi? „Protože sám prošel zkouškou utrpení, může pomoci těm, na které přicházejí zkoušky“ (Židům 2:18). Šel tou cestou, na které jsi dnes ty, abys k Němu mohl přijít s vědomím, že On rozumí a je schopen pomoci.