„Dej nám více víry!“ Lukáš 17:5

Proč prožíváme tolik pochyb? Protože:
1) Pochybování nás chrání před zklamáním. Neradi se mýlíme, neradi jsme zraněni, neradi selháváme, proto naše podvědomé uvažování říká: „Je jednodušší nedůvěřovat, snížit svá očekávání tak, abych nebyl zklamaný.“ Jenomže pokud jsi zklamaný, může to nakonec být kvůli tvým pochybnostem.
2) Pochyby přicházejí snadno. Probouzíme se snad ráno a říkáme si: „Dnes budu pochybovat o Bohu.“ Ne, ale pochybnosti vítězí, když neděláme správné věci. „Víra je tedy ze zvěstování a zvěstování z pověření Kristova“ (Římanům 10:17). Pokud neudržuješ svou mysl naplněnou Božím Slovem, budeš neustále napadán pochybnostmi.
3) Je snadné najít pochybovače. Někdy se lidé kolem nás zabývají překážkami a obtížemi, čímž otevírají dveře pochybám. Když tento proud jednou začne téct, jsi unášený současně s ním.
4) Pochybování je nakažlivé. Je jednodušší nakazit se pochybností než rýmou, a jejím „bacilonosičem“ jsou naše slova. Bible říká: „…zapletl se výroky svých úst…“ (Přísloví 6:2). Slova, která vyslovuješ (a kterým nasloucháš), tě budou budovat, nebo tě stáhnou dolů. Buď posílí tvou víru, nebo ji oslabí. Jako příklad můžeme uvést „co budu dělat“ proti „v Boží síle to mohu zvládnout“. Nebo „to je hrozné“ proti „je to poučná zkušenost“. Nebo „nevidím žádnou cestu ven“ proti „pro Boha to není příliš velké“. Slova mají obrovskou moc. Určují tvůj pohled a přístup k životu. Aby ses přesunul od pochyb k víře, musíš začít odstraňovat nebiblická slova ze svého života!