„Proto opustí muž svého otce i matku…“ 1. Mojžíšova 2:24

Nemůžeš své děti vždycky uchránit před zraněním. „Ve světě máte soužení“ (Jan 16:33). Buď budou zraněné a naučí se jednat s realitou, nebo se udusí ve tvé ochraně, nikdy nedospějí – což je zranění mnohem smutnější, bolestivější a více vysilující. Co to zahrnuje, dát svému dítěti křídla? Je třeba:
1) Uvědomit si, že bez nezávislosti se nikdy nestanou zdravými dospělými. To zahrnuje věci jako je jasné myšlení, zodpovědnost za svá vlastní rozhodnutí, poučení se ze špatných rozhodnutí jak dělat lepší rozhodnutí, mít svobodu dělat chyby, platit cenu za učení se a prožít, co to znamená dospívat.
2) Nepovažovat jejich potřebu nezávislosti za důkaz toho, že jsi selhal jako rodič. Opravdu, když neobstojí při vzdálení se, měl by ses zamyslet nad svým rodičovstvím! Vést je k nezávislosti je biblické a efektivní rodičovství.
3) Nesplést si jejich vzdálení se s odmítáním tebe. To není opuštění tebe, je to pro ně pokrok. Není to důkaz nevděčnosti, sobectví nebo vzpoury; je to jejich skutečná a prospěšná příležitost ukázat na tvůj úspěch jako rodiče. Když se nechtějí účastnit rodinného setkání, neutahuj své sevření kvůli tomu, abys „zachránil rodinu před rozpadem“. Je to myšleno tak, že rodina se rozpojí a následně rozmnoží. Bible říká: „Ploďte a množte se a naplňte zemi“ (1. Mojžíšova 9:1). Nemohou zůstat v hnízdě a přitom naplnit své určení. Pusť je a žij svůj vlastní život! To je tvoje zodpovědnost – ne nekonečné rodičovství. Pusť provaz, důvěřuj Bohu a děti se vrátí, aby navštívily své „naprosto skvělé“ rodiče.