„Snaž se získat moudrost…získej rozumnost.“ Přísloví 4:7

Psycholog Daniel Goleman říká ve své knize Emoční inteligence, že IQ má pouze z dvaceti procent zásluhu na tvém úspěchu. K tomu, aby sis udržel práci a zasloužil si povýšení, potřebuješ víc než inteligenci. Goleman navrhuje několik věcí, které ti mohou pomoci uspět v zaměstnání:
1) Sebedůvěra. Pracovníci, kteří mají sebedůvěru, důvěřují svým Bohem daným schopnostem. A odkud člověk získá takovou sebedůvěru? Od Boha! „Lépe utíkat se k Hospodinu, než doufat v člověka“ (Žalm 118:8). Důvěra v Boha ti poskytuje ujištění, že: „Všecko mohu v Kristu, který mi dává sílu“ (Filipským 4:13).
2) Zvídavost. „Snaž se získat moudrost, za všechno své jmění získej rozumnost“ (Přísloví 4:7). Zvídavost je dychtivost vědět, učit se a pochopit více. Zvídaví pracovníci se zajímají o to, co není zřejmé. Ostatní se domnívají, že řešení neexistuje, nebo je příliš obtížné, takže skončí v bodě, kde by měli začít. Říkají: „To je na mě moc!“ Zvídavý zaměstnanec ale řekne: „Existuje odpověď. Existuje lepší způsob. Jenom tomu potřebujeme lépe rozumět.“ Každý nadřízený chce zvídavé zaměstnance.
3) Rozhodnost. „Neboť Bůh nám nedal ducha bázlivosti, nýbrž ducha síly, lásky a rozvahy“ (2. Timoteovi 1:7). Strach je „duch“. Je to postoj, který tě táhne zpět. Zmrazí tě na místě nebo tě přiměje k tomu, abys to vzdal. Tento duch nepochází od Boha, proto se mu braň. Neboj se riskovat nebo přijmout zodpovědnost za výsledek, pokud ses za to modlil.