„Tu ho vezme ďábel…postaví ho na vrcholek chrámu…“ Matouš 4:5

Útok na vrcholku chrámu. Podívejme se na druhé pokušení, kterému Ježíš čelil: „Tu ho vezme ďábel do svatého města, postaví ho na vrcholek chrámu…“ (Matouš 4:5). Zde jednáš se strachem ze selhání. Satan zašeptá: „Teď jsi na vrcholu úspěchu, ale můžeš snadno spadnout dolů.“ Připomene ti minulá selhání. Připomene ti vůdce, kteří se zhroutili a vyhořeli. Řekne: „Kdyby lidé poznali, jak málo ve skutečnosti víš, nebo věděli o věcech, se kterými zápasíš, nevážili by si tě.“
Existují dva druhy strachu: zdravý strach a nezdravý strach. Zdravý strach tě bude udržovat v závislosti na Bohu; bude tě chránit před pýchou a soběstačností. „A proto ten, kdo si myslí, že stojí, ať si dá pozor, aby nepadl“ (1. Korintským 10:12). Ale existuje nezdravý strach, který tě bude držet ve člunu, když tě Ježíš volá, abys vykročil a šel s Ním po vodě. Řekneš: „Ale Petr se téměř utopil.“ Ano, ale byl jediným z učedníků, který prožil radost z chození po vodě! Když máš víru, neznamená to, že občas nezažiješ pocit, že se potápíš.
Máš na vybranou. Můžeš se poddat strachu, nebo důvěřovat Bohu, který tě povolal, posiluje tě a nikdy neselhal, když jsi potřeboval sílu postavit se čemukoliv tváří v tvář. Pokud je tvůj vlastní intelekt nebo talent základem tvého sebevědomí, pak máš dobrý důvod mít strach. Ale pokud je Bůh základem tvého sebevědomí, pak se nemáš čeho bát.