„Ať nejsou rozepře mezi mnou a tebou…“ 1. Mojžíšova 13:8

Spor mezi Abramem a Lotem nás učí důležité principy o našich rodinách. Lot žil pokojně v domě svého strýce Abrama. Abram ho vzal s sebou na dlouhou cestu víry, když najednou nastal konflikt. A protože v konfliktech se odhaluje charakter, Lot ukázal svou pravou povahu. Protože jejich rostoucí stáda byla příliš velká na to, aby se dělila o stejné pastviny, Abraham navrhnul, že si rozdělí mezi sebou pozemek a nabídl Lotovi, aby si vybral jako první. Lot „si vybral“ (viz 1. Mojžíšova 13:11) ten nejlepší kus země a zbytek nechal svému strýci. Lot se přesunul do bohaté Sodomy plné hříchu; Abram vybudoval oltář Pánu. Stejné geny, zcela odlišné hodnoty! Nyní:
1) Zvaž skutečnosti. Abram byl Bohem ustanovený vůdce a první patriarcha Izraele. Bůh mu zaslíbil domovskou zemi, otcovství velkého národa, požehnání a ochranu. A nad toto všechno, Bůh zaslíbil, že v něm „…dojdou požehnání veškeré čeledi země“ (1. Mojžíšova 12:3). V praxi, vyjádřeno každodenní mluvou, Abram byl ředitelem a hlavním akcionářem v rodinném podniku. Prokázal lásku a štědrost svému synovci a v kritickém okamžiku si vážil vzájemného vztahu více než osobních zájmů. Proto si Abram zasloužil ohleduplnost a úctu od svého synovce. Lot mu je však nikdy neprojevil.
2) Zvaž podstatu věci. Kvůli rodině se Abram rozhodl netrvat na své pozici, netrvat na svých právech, nedat najevo, kdo je šéfem. Abram upřednostnil milost před zákonem, pokoru před pýchou, sebezapření před právy, milosrdenství před spravedlností, lásku před chtíčem a charakter před populárním názorem. Zamysli se nad tím!