„Budete mě hledat a naleznete mě, když se mne budete dotazovat celým svým
srdcem.“    Jeremjáš 29:13

Všimni si, kde mudrci nenašli Krista: ve světě obchodu. Každý hostinec v Betlémě byl vyprodaný s cedulí „obsazeno“. Moc se toho nezměnilo, že? Třicet procent všech slev v obchodních domech probíhá během vánočních svátků. Padesát procent všech večírků se koná o Vánocích a na Nový rok. Jeden z každých deseti litrů alkoholu se prodává také v tu dobu. Ježíš je nepochybně vhodný pro obchod. Problém je v tom, že dáváme přednost mýtusu před Mistrem. Chceme Ježíška, ale ne Spasitele. Chceme pohádkový příběh, ale ne skutečnost. Jakou skutečnost? Ježíš Kristus přišel na svět, aby zachránil hříšníky (viz 1. Timoteovi 1:15).
Jeden příběh vypráví o chlapci, kterého vybrali, aby hrál hostinského ve vánoční hře a řekl Marii a Josefovi, že pro ně v hostinci není místo. Ale při premiéře stál na jevišti, ztrnulý strachem se díval do tváří diváků, potom se usmál a oznámil: „Nemám dovoleno toto říkat, ale rozhodně pojďte dál!“
Jeden spisovatel napsal o Vánocích: „Místo pro potěšení, místo pro nákupy, ale pro ukřižovaného Krista žádné místo, kudy může vstoupit do srdcí, pro která zemřel.“ Než, abys byl na konci těchto vánoc vyčerpaný, zklamaný a zadlužený, raději pozvi Ježíše do svého života. Možná se díváš zpět s lítostí na některá špatná rozhodnutí, která jsi udělal v tomto roce, ale když Ježíše učiníš svým Pánem a Spasitelem o těchto Vánocích, bude to tím nejlepším rozhodnutím, jaké jsi kdy udělal.