„Vždyť i vrabec přístřeší si najde…u tvých oltářů…“ Žalm 84:4

Ztracený vrabec. Oblíbený televizní seriál „Ztraceni“ vyprávěl o zřícení letadla na pustém ostrově a o těch, kteří přežili a znovu vybudovali své životy uprostřed trosek. Tajemství úspěchu tohoto pořadu spočívalo v tom, že se s tímto příběhem mohl identifikovat každý. Ztratili jsme manželství, práci, domovy, sebeúctu, bezpečí a mnoho jiných věcí.
Ale Ježíš přišel, aby „…hledal a spasil, co zahynulo“ (Lukáš 19:10). Na rozdíl od nás Ježíš neviděl lidi jako „dobré“ nebo „špatné“, ale jako „ztracené“. Věděl, že ztratili cestu, svou hodnotu, vztahy, schopnost překonávat překážky, ztratili svou víru a v některých případech ztratili i důvod, proč žít. A on je našel: jako tu ženu u studny pětkrát rozvedenou a žijící v nemanželském vztahu; jako toho muže, který ležel u rybníka Bethesda po třicet osm let, chronicky nemocný a bez povšimnutí; jako Marii Magdalénu, která plakala u hrobu toho, kterého nejvíce milovala. Pokud jsi dnes ztracený, můžeš se osobně setkat s Pánem. „Vždyť i vrabec přístřeší si najde, vlaštovka si staví hnízdo u tvých oltářů, aby svá mláďata zde uložila, Hospodine zástupů, můj Králi a můj Bože! Blaze těm, kdo bydlí ve tvém domě, mohou tě zde vždycky chválit“ (Žalm 84:4-5).
Dnes můžeš „přijít domů“ k Bohu! Můžeš postavit své hnízdo a založit rodinu v úkrytu jeho ochrany. Můžeš se s ním cítit v bezpečí. Když se skloníš v uctívání, pozvedne tě a dá ti znovu pocítit vlastní hodnotu. Zachrání tě před strachem z odmítnutí a osamění. Nemůžeš se skrýt před Bohem, ale můžeš se skrýt v něm.