„…otevřela se mi zde veliká a nadějná příležitost, ale také protivníků je mnoho.“        1. Korintským 16:9

Pavel píše: „…otevřela se mi zde veliká a nadějná příležitost, ale také protivníků je mnoho“ (1. Korintským 16:9). Tak na co zaměřuješ svou pozornost? Na otevřené dveře nebo na protivníky, na příležitosti nebo na překážky?
V roce 1866 si geolog – amatér všiml, že si jihoafrické děti hrají se třpytivým kamenem. Zeptal se matky těch dětí, jestli by jej mohl koupit. Myslela si, že kámen nemá žádnou cenu a dala mu ho. Později, když ho prozkoumal, zjistil, že to je prvotřídní jedenadvacetikarátový diamant. Když se to rozkřiklo, byl vyslán skotský mineralog James Gregory, aby to prozkoumal. Podal zpětnou zprávu, že Jižní Afrika není vhodná pro hledání diamantů. Domníval se, že předchozí objevy vedly k pštrosům, dokonce k tomu, že pštrosi požírali drahokamy ve vzdálených zemích a ukládali je v Jižní Africe ve svém trusu. Několik dní poté, co byla Gregoryho zpráva zveřejněna, byl v oblasti, kterou před tím navštívil, nalezen osmdesátitříkarátový diamant. Ten je nyní znám jako „hvězda Jižní Afriky“ a tato událost započala první těžební operaci v té oblasti, která je dodnes největším výrobcem diamantů na světě. A jak to bylo s Gregorym? Jeho jméno je stále živé, ale ne tak, jak by si to byl býval přál. Když někdo vysloví v průmyslu s diamanty špatný úsudek, říká se tomu „udělat Gregoryho“.
Když požádáš Boha, pomůže ti najít „poklad“ ve tvém oboru (viz Matouš 13:44-45). Jestliže byl Ježíš schopen proměnit vodu ve víno a nasytit pět tisíc lidí obědem jednoho chlapce, zamysli se nad tím, co může udělat skrze tebe. Otázkou je, co vidíš? Otevřené dveře, nebo překážky?