„…není jeho život zajištěn tím, co má.“ Lukáš 12:15

Co pro tebe znamená „dobrý život“? Jezdit nejrychlejším autem? Vlastnit ten největší dům? Nosit nejmodernější oblečení a mít to nejprestižnější zaměstnání? Boží představa je velmi odlišná. Ježíš řekl: „Mějte se na pozoru před každou chamtivostí, neboť i když člověk má nadbytek, není jeho život zajištěn tím, co má“ (Lukáš 12:15).
G. K. Chesterton řekl: „Existují dva způsoby, jak si zajistit dostatek. První způsob je shromažďovat stále více. Ten druhý je toužit stále méně.“ Alexandr Solženicyn objevil tuto pravdu v sovětském vězení, když přišel o svobodu, přátele, domov i své knihy. Admirál Richard Byrd napsal po měsících samoty v Antarktidě: „Učím se, že člověk může žít naplno bez spousty věcí.“ Jak úžasné je k tomuto dojít!
Harold Sala napsal: „Dnešní lidé jsou posedlí majetkem jako žádná jiná generace… Život je stále složitější a my jsme neustále přesvědčováni, že toho ke štěstí potřebujeme stále více a více. Ale když získáme to, o čem si myslíme, že to potřebujeme, brzy jsme znovu nešťastní, protože na trhu se objeví nový dokonalejší model… K nalezení štěstí je třeba mnohem méně, než si myslíme, pokud štěstí vychází zevnitř a my se vymaníme z těsného sevření vlády věcí nad našimi životy.“
Takže kolik je dost? Ježíš řekl bohatému mladíkovi, který se trápil touto myšlenkou: „…jdi, prodej, co ti patří, rozdej chudým, a budeš mít poklad v nebi; pak přijď a následuj mne“ (Matouš 19:21). To nebyla odpověď, jakou očekával! Znamená to, že Bůh je proti tomu, abys měl peníze? Ne, jenom je proti čemukoliv, co zaujímá jeho místo ve tvém životě! On ví, že: „…kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce“ (Matouš 6:21).