„Nyní tedy vstaň a přejdi s veškerým tímto lidem přes tento Jordán do země, kterou dávám Izraelcům.“    Jozue 1:2

Bůh řekl Jozuovi: „Mojžíš, můj služebník, zemřel. Nyní tedy vstaň a přejdi s veškerým tímto lidem přes tento Jordán do země, kterou dávám Izraelcům. Dal jsem vám každé místo, na které vaše noha šlápne, jak jsem přislíbil Mojžíšovi. Vaše pomezí povede od stepi a tohoto Libanónu až k veliké řece, řece Eufratu, podél celé země Chetejců až k Velkému moři, kde zapadá slunce. Po všechny dny tvého života se proti tobě nikdo nepostaví. Jako jsem byl s Mojžíšem, budu i s tebou. Nenechám tě klesnout a neopustím tě. Buď rozhodný a udatný, neboť ty rozdělíš tomuto lidu zemi v dědictví, jak jsem se přísežně zavázal jejich otcům, že jim ji dám“ (Jozue 1:2-6). Stojíš právě na křižovatce změn, uvažuješ o novém období nebo úkolu a máš kvůli tomu obavy? Pokud ano, všimni si v tomto příběhu dvou věcí:
1) Když nastal čas vést, byl Jozue připraven. Do té doby věrně sloužil Mojžíšovi a nacházel naplnění ve službě v pozadí. Netlačil a nepolitikařil, jenom se připravoval. A když byl připraven, Bůh ho povýšil.
2) Jozue šel dále, než šel jeho učitel. Mojžíšovo vůdcovství skončilo tam, kde začínala zaslíbená země. Pod Jozuovým vedením Izrael přešel do té země a stal se velkým národem. Každý den, jenž Jozue strávil v poušti, jej připravoval na tento okamžik.
Bůh nikdy nenechá zkušenosti vyznít naprázdno. Všechno, čím jsi prošel, včetně věcí, jimž jsi nerozuměl, je přípravou na to, co má Bůh pro tebe připraveno.