„Dal jsem vám každé místo, na které vaše noha šlápne, jak jsem přislíbil…“        Jozue 1:3

Dokážeš si představit, jak se asi Jozue cítil, když nastupoval po Mojžíšovi? Potřeboval ujištění, proto mu Bůh řekl:
1) „Dal jsem vám každé místo, na které vaše noha šlápne…“ (Jozue 1:3). Jinými slovy, vykroč ve víře a nárokuj si zaslíbení. Je tvoje, pokud jsi ochoten za ním jít a převzít jej. Bylo to snadné? Získali to přes noc? Ne, ale jejich důvěra se opírala o slova „jak jsem přislíbil“. V jedné písni se zpívá: „Když mě napadají vyjící větry strachu a pochybností, stojím na zaslíbeních, která nemohou selhat. Stojím na živém Slovu, které zvítězí, stojím na Božích zaslíbeních.“
2) „Po všechny dny tvého života se proti tobě nikdo nepostaví“ (Jozue 1:5). Budeš čelit kritice? Ano. Budeš pod útoky? Ano. V zaslíbené zemi na ně čekalo jedenatřicet králů, sedm národů a obři velikosti telefonních sloupů. Ale každá bitva, v níž bojuješ, je pro Boha příležitostí ukázat sílu, kterou používá ve tvůj prospěch.
3) Jako jsem byl s Mojžíšem, budu i s tebou“ (Jozue 1:5). Pokud se bojíš budoucnosti, vzpomeň si na Boží věrnost vůči tobě v minulosti. Jozue na konci svého života napsal: „Hle, já nyní odcházím cestou všeho pozemského. Uznejte tedy celým srdcem a celou duší, že nezapadlo ani jedno ze všech dobrých slov, která o vás mluvil Hospodin, váš Bůh. Všechno se vám uskutečnilo, nezapadlo z toho jediné slovo“ (Jozue 23:14).
Stejný Bůh, který působil v Jozuově životě, bude působit i v životě tvém.