„Zasvěť už chlapce do jeho cesty…“ Přísloví 22:6

Trenérský styl. Tito rodiče ukazují směr tím, že učí a jsou příkladem, který vytváří respekt, zodpovědnost, bezpečí, důvěru a zralost v tom, jak jednají s dětmi. Rodiče jsou „v čele“, ale vždycky připravují dítě na vedoucí roli ve správný čas, přenášejí na něj autoritu, když je připraveno. Při výchově dětí kladou důraz na respekt, ne zastrašování; chápou, že respektující dítě se bude řídit pravidly i v tvé nepřítomnosti. Zodpovědnost je vytvářena tím, že rodič se nevymlouvá ani výmluvy nepřijímá. Nezávislost je podporována podle toho, jak dobře se děti vyrovnávají s omezením a kontrolou. Rodič je zaměřen na řešení, ne na problémy; odpouští; přiznává svá vlastní selhání; směruje děti do budoucnosti, ne do minulosti. Tito rodiče volí pečlivě, kdy zvýšit hlas, vyhýbají se zraňujícím argumentům, ale drží zásady v otázkách víry, úcty, důvěry, poctivosti a zodpovědnosti za selhání. Používají chyby k tomu, aby se děti poučily, ne aby je zahanbili.
Takoví rodiče jsou upřímní, přiznávají své vlastní nedostatky a omluví se, když je to nutné. Pravidla jsou jasná, důsledná a férová. Rodiče nevarují opakovaně a sankce uplatňují bez výjimky. Uplatňují disciplínu s péčí, úctou a ujištěním.
Jaké jsou klady tohoto stylu? Poskytuje dětem bezpečné, ochraňující, milující prostředí, ve kterém se mohou učit, zatímco ty, rodič, jsi vzorem úcty, zodpovědnosti, důvěry a nezávislosti. Postup směrem k dospělosti je společným projektem rodičů a dětí.
Jaké jsou záporné stránky tohoto stylu? Žádné!