„Konečně, bratří, přemýšlejte o všem, co je pravdivé…“ Filipským 4:8

Tvůj postoj neurčují lidé a okolnosti, určuješ ho ty! Abys v životě zvítězil, musíš se naučit zaměřit se na příležitosti, ne na svá práva. Pavel psal z vězeňské cely: „… přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost, co sklízí pochvalu“ (Filipským 4:8).
Okolnosti nepochybně mohly Pavla zamknout v cele, ale nemohly ho omezit. Jednou z největších příčin nespokojenosti je náš neustálý zápas o „zajištění našich práv“. Ublížil ti někdo? Máš pocit, že jsi nedostal svou šanci? To je proto, že žiješ v nedokonalém světě. A dokud to tak je, nezažiješ dobu, kdy všechno, co děláš, je spravedlivě odměněno. Čelíš tedy rozhodnutí: strávíš čas a energii přemýšlením, jak by věci měly být, nebo se přes to přeneseš a zaměříš se na to, co může být? I když pravda a spravedlnost jsou na tvé straně, možná nikdy nenapravíš všechno, co jsi kdy pokazil. Ale Bůh to nakonec udělá, tak to nech v jeho rukou. Neustále „bojovat za svoje práva“ tě jedině rozčílí a podráždí. Postupně se kvůli těmto ničivým emocím, které odsávají tvou energii, staneš negativním člověkem.
Kromě toho, když se zaměřuješ na svá práva, obvykle se díváš dozadu. Nemůžeš postupovat, pokud míříš špatným směrem! Správným směrem se posuneš jen tehdy, když jsi správným směrem zaměřen. To neznamená, že nezažiješ bolest; pouze to znamená, že se rozhodneš odpouštět a věnuješ se tomu, co můžeš ovlivnit: svým postojům a příležitostem.