„Pojďte sami stranou na pusté místo a trochu si odpočiňte!“ Marek 6:31

Marek zaznamenal: „Řekl jim: ‚Pojďte sami stranou na pusté místo a trochu si odpočiňte!‘ Stále totiž přicházelo a odcházelo mnoho lidí, a neměli ani čas se najíst“ (Marek 6:31). Nikdo neměl větší úkol a neměl více práce než Ježíš! Dokonce ani ty ne. Ale Ježíš věděl, jak důležité je odpočívat. Rozuměl rovnováze mezi prací a odpočinkem, proto byl schopen uskutečnit tolik věcí v tak krátkém čase.
Čím budeš úspěšnější, tím větší budou požadavky na tvůj čas a energii. Lidé jsou úžasní, ale mohou být únavní. Jak tvoje kariéra a tvé povolání porostou, bude to platit stále víc. Budeš muset věnovat stálou pozornost vlastní obnově. Pokud to nebudeš dělat, můžeš si být jistý, že to nebudou dělat ani druzí. Pracuj pilně, ale stejně intenzivně i odpočívej. Udělej si časový plán. Jeden den v týdnu úplně relaxuj, zaměř se na něco jiného než na svou práci. Když to budeš dělat, tvá mysl bude jasnější; budeš dělat lepší rozhodnutí; uvidíš život jinýma očima a dokážeš toho víc.
Zastav se a odpověz si na tyto otázky: jak často si opravdu plánuješ čas na odpočinek a relaxaci? Co děláš, aby si tvá mysl odpočala od práce? Co bys dělal, kdybys měl doma celý den pro sebe? Jestli máš problém na tyto otázky odpovědět, pak se potřebuješ modlit: „Pane, nauč mě odpočívat. Ukaž mi, jak se mohu obrátit k tobě a být obnoven a občerstven.“