„Užívej života se ženou, kterou sis zamiloval…“ Kazatel 9:9

Navigace pro manželství. Dnešní křesťanská manželství se rozpadají ve stejné míře jako manželství nekřesťanská. Ta, která obstojí, potřebují naši lásku, ne naše odsouzení. Je jasné, že něco je v nepořádku, a je potřeba to napravit!
Dva nejčastější důvody rozvodů jsou finanční tlak a pornografie. Když se příliš zaměříš na nakupování věcí, které si nemůžeš dovolit a nepotřebuješ je, směřuješ do maléru. A když otevřeš mysl sexuální fantazii, zabýváš se představami, které tvůj partner nemůže naplnit, váš vztah se začne zhoršovat. Šalomoun napsal: „Lišky nám schytejte … plenící vinice, vinice naše, když kvetou!“ (Píseň písní 2:15). Všimni si slov „když kvetou“. Jestliže se k sobě navzájem nechováme citlivě, vlídně, láskyplně, taktně a s úctou, potom letadlo, v němž společně letíme, začne prudce klesat. Zanedbávaný partner je zranitelný kýmkoliv, kdo se objeví v jeho blízkosti. Vztek vytryskne na povrch a zvítězí. Pokud Boží Slovo nepůsobí ve tvém domově a ve tvém manželství, pak nebude fungovat ani nikde jinde! Křesťan, který se řídí přístrojovou navigací, chápe, že tajemství dobrého manželství nespočívá pouze v nalezení toho správného partnera, ale také v tom, že se tím správným partnerem stanu já sám. A to se může stát pouze tehdy, když učiním závazek každodenně žít podle principů Božího Slova a nést ovoce Ducha (viz Galatským 5:22).
Jeden příběh vypráví o ženě, která řekla svému manželovi: „Nikdy jsem nevěděla, co je skutečné štěstí, dokud jsem se za tebe neprovdala. Teď už je příliš pozdě se k němu vrátit.“ Pokud nechceš, aby tohle platilo o tobě, začni pečovat o teplo domácího krbu.