„Bdím nad svým slovem, aby se uskutečnilo.“ Jeremjáš 1:12

Nepromarni život tím, že se budeš snažit dělat věci, k nimž tě Bůh ani nepovolal, ani ti pro ně nedal schopnosti. Tví rodiče si možná myslí, že bys mohl být skvělým lékařem nebo právníkem. Ale co si myslí Bůh? Co ti o tom říká? Jeremjášovi řekl: „Bdím nad svým slovem, aby se uskutečnilo“ (Jeremjáš 1,12).
Pokud Bůh něco řekl, tak za tím stojí. Pokud ne, znamená to, že jednáš na vlastní pěst! Příliš mnoho lidí promarňuje život, když se snaží dělat věci, k nimž je Bůh nikdy nepovolal, ani jim pro ně nedal schopnosti. Identifikuj zdroj své vize! Prozkoumej hlubiny svého nitra: na koho se snažíš udělat dojem? Snažíš se dokázat svému bývalému partnerovi, že se bez něj klidně obejdeš? Nebo se snažíš dokázat rodičům, že jsi stejně talentovaný jako tvůj bratr nebo sestra? Nebo se snažíš ukázat světu, jak jsi překonal své kořeny a dostal ses vlastními silami nahoru? Tvoje vize nesmí vycházet z nevyřešených problémů; to by jen posilovalo potřebu kontroly a uznání a odsoudilo by tě to k neúspěchu.
Navíc pokud je tvá vize od Boha, nemůžeš si dovolit být netrpělivý jako Abraham a snažit se ji naplnit vlastní silou a vynalézavostí. Boží zaslíbení nikdy nemohou být naplněna prostřednictvím tělesné námahy. Kdyby byl Abraham počkal, mohl se vyhnout velké bolesti ve vztahu s Hagar a Izmaelem. V Bibli je napsáno: „Hospodinovo požehnání obohacuje a trápení s sebou nepřináší“ (Přísloví 10:22). Bez ohledu na to, jak dlouho to trvá, hledej Boží vůli, čekej na jeho čas, důkladně se připrav a vyjdi teprve tehdy, až ti Bůh řekne, že máš jít!