„… vyberte si proto mezi sebou sedm mužů, o nichž se ví, že jsou plni Ducha…“ Skutky 6:3

Štěpán byl do vedení novozákonní církve vybrán také proto, že byl plný Ducha svatého (viz Skutky 6:5). Proč to bylo tak důležité? Protože Ježíš řekl svým učedníkům: „… ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec země“ (Skutky 1:8). A Pavel napsal: „A neopíjejte se vínem, což je prostopášnost, ale plni Ducha zpívejte…“ (Efezským 5:18-19).
Jeden pastor chtěl zapít oběd skleničkou vína. Rada diakonů, s odvoláním na Pavlova slova „neopíjejte se vínem“, požádala o jeho okamžitou rezignaci. Pastor na to odpověděl: „Dobře, budeme rezignovat všichni. Vy máte pocit, že jsem selhal v poslušnosti první polovině přikázání ‚neopíjejte se vínem‘. Vy všichni jste ale selhali v poslušnosti druhé polovině ‚buďte naplněni Duchem‘.“
Musíš být neustále naplňován Božím Duchem, podobně jako do auta musíš stále doplňovat nový benzín. V životě je to tak, že buď jsi veden Duchem svatým, nebo svým vlastním duchem. Samozřejmě, že máš vlastní schopnosti a talent, a Bůh si jich použije. Ale když přijde na budování toho, co on chce budovat, pak platí: „Ne mocí, ani silou, nýbrž mým duchem, praví Hospodin zástupů“ (Zacharjáš 4:6).