„… vyberte si proto mezi sebou sedm mužů, o nichž se ví, že jsou plni … moudrosti…“ Skutky 6:3

Další kvalifikační vůdcovskou schopností, již Štěpán měl, byla moudrost. „… vyberte si proto mezi sebou sedm mužů, o nichž se ví, že jsou plni … moudrosti…“ (Skutky 6:3). Charles Spurgeon řekl, že moudrost je správné používání poznání. Můžeš mít plnou hlavu vědomostí, ale pokud nemáš moudrost jak je správně použít, nemůžeš vést lidi. Tak jako řeka nemůže vystoupat výše, než je její pramen, tak organizace nemůže stát výše, než jaká je úroveň jejího vedení.
John Maxwell to nazývá „zákon horní meze“. Ve své knize „21 nevyvratitelných zákonů Leadershipu“ napsal: „Schopnost vést definuje horní mez, jež určuje úroveň efektivnosti člověka. Čím nižší je schopnost jednotlivce vést, tím nižší je horní mez jeho potenciálu. Čím je lepší jeho vedení, tím je větší jeho efektivnost. Pokud například za vedení získáš osm bodů, tak tvoje efektivnost nemůže být vyšší než sedm. Jestli za vedení dostaneš pouze čtyři body, tvoje efektivnost nebude nikdy vyšší než tři. Tvá schopnost vést, ať lepší, nebo horší, vždy určuje tvou efektivnost a možný vliv na tvou organizaci.
Pavel vyzýval Timotea: „… ujmi se předčítání…“ (1. Timoteovi 4:13). Ten, kdo nečte, je mnohem více hoden politování, než ten, kdo číst neumí. Rozdíl mezi tím, kdo jsi v tuto chvíli, a kým budeš za pětadvacet let, bude přímo ovlivněn tvými čtenářskými návyky, vztahy, v nichž žiješ, a množstvím času, který trávíš s Bohem.
Vybrání Štěpána bylo zjevně správnou volbou. „Slovo Boží se šířilo a počet učedníků v Jeruzalémě velmi rostl. Také mnoho kněží přijalo víru“ (Skutky 6:7).