„Nemáme přece velekněze, kterému by byly cizí naše slabosti…“ Židům 4:15

Josepf Parker řekl svým studentům teologie: „Kažte trpícím a nikdy nebudete mít malý sbor. V každé lavici je zlomené srdce.“ Zachovej si soucit, protože zlomené srdce nemůžeš uzdravit, jestli ho nejdříve nedokážeš pochopit. V Bibli stojí: „Nemáme přece velekněze, kterému by byly cizí naše slabosti…“ (Židům 4:15).
Jestliže ztratíš kontakt s lidmi, nebudeš mít potřebnou vnímavost, když jim budeš sloužit. Ježíš šel, vyhledával malomocné, poražené, osamělé, ztracené a ty nejponíženější, a bylo mu s nimi dobře. Je ti s takovými lidmi také dobře? Služba druhým je dobrá dokonce i pro tvé zdraví. Výsledky průzkumu, prováděného čtyřiceti čtyřmi univerzitami, ukázaly, že dávání chrání celkový zdravotní stav dvakrát lépe, než chrání aspirin srdce před onemocněním. Stephen Post, který výzkum prováděl, řekl: „Dávání je nejmocnější silou na planetě a chrání celý tvůj život.“ Jeho přínos pro fyzické zdraví je tak velký, že kdyby nebyl soucit zadarmo, farmaceutické firmy by ohlásily objev nového úžasného antidepresiva s názvem „Dávej“.
Dáváme z různých důvodů: abychom dostali slevu na daních, abychom udělali dobrý dojem, aby o nás lidé měli dobré mínění, nebo proto, že jsme pod tlakem. Můžeš dávat bez lásky, ale nemůžeš milovat bez dávání. O svůj čas, talent a bohatství se musíš dělit s ostatními. Když to neuděláš, nebudeš ani šťastný, ani svatý, ani zdravý.