„… žárlivost je jako kostižer.“ Přísloví 14:30

Křesťanská pedagožka Henrietta Mears řekla: „Když se člověk zaměří na pomoc svému podřízenému, nemá čas žárlit na člověka, který je nad ním.“ Doktor Seuss napsal stovky příběhů pro děti. Jeden z jeho nejznámějších je o Grinchovi; je to kreslená postavička, která tolik žárlí na druhé, že se nakonec sama vnitře sžírá. To je pro žárlivost typické. Zaměřuje se na druhé, ale nakonec ničí tebe. Bůh požehnal králi Saulovi a pozvedl ho z anonymity na nejvyšší pozici v Izraeli. Ale když David zatočil s Goliášem a získal obdiv lidí, Saul se začal cítit nejistý a ohrožený. Místo toho, aby se radoval, že mu Bůh poslal Davida na pomoc, byl čím dál rozhořčenější a stal se „od onoho dne“ Davidovým nepřítelem (viz 1. Samuelova 18:9). Bible varuje: „Mírné srdce je tělu k životu, kdežto žárlivost je jako kostižer“ (Přísloví 14:30).
Žárlivost je zhoubná; když ji nebudeš kontrolovat, zničí všechny vztahy ve tvém životě. Otráví tě tím, že se budeš srovnávat s druhými. Okrade tě o radost a spokojenost. Učiní z tebe nevděčného a sebestředného člověka. Začne ti připadat, že Boží zdroje nejsou dostatečné na to, aby Bůh mohl žehnat druhým a ještě i tobě. Saula jeho žárlivost stála trůn, rodinu, úctu v očích lidí a nakonec i život.
Nedovol, aby žárlivost takto ničila tvůj život. Čiň pokání, než tě okrade o tvé povolání. Bůh z nás učinil své děti, i když si to nikdo z nás nezasloužil. Proto když cítíš, že žárlíš na požehnání někoho jiného, pros Boha, aby ti připomenul, kolikrát požehnal tobě – i tehdy, když sis to nezasloužil.