„… přibližte se k Bohu a přiblíží se k vám.“ Jakub 4:7

Všichni bychom chtěli to, co mají úspěšní lidé; jenže nejsme ochotni za úspěch zaplatit cenu, kterou oni zaplatili. Když vidíš někoho se silnými břišními svaly a dobře vytvarovaným tělem, víš, že pravděpodobně trávil čas usilovným cvičením v posilovně. Pavel mluví o „zápasu modlitbami“ kvůli dosažení určitého cíle (viz Koloským 4:12). Když se modlíš, musíš být horlivý, vytrvalý, optimistický a měl bys očekávat od Boha dobré věci. Musíš do toho vložit srdce a vě?it, ?e B?h ud?l?, co zasl?bilřit, že Bůh udělá, co zaslíbil. Není snadné překonat rozptýlení a soustředit se na Boha. Nečekej, že tvá tělesná přirozenost bude spolupracovat. Ani neočekávej, že ti pomůže tvůj intelekt; tvá přirozená soběstačnost vždycky bude modlitbu volit až jako poslední možnost. Ale Bůh bude na tebe naléhat a bude tě přitahovat do své přítomnosti: „… přibližte se k Bohu a přiblíží se k vám“ (Jakub 4:7).
Jakýsi básník napsal: „Jednoho rána jsem vstal brzy a rovnou jsem se vrhnul do nového dne. Chtěl jsem toho tolik stihnout, že jsem neměl čas se modlit. Valily se na mě problémy a jeden úkol byl těžší než druhý. ‚Proč mi Bůh nepomůže?‘ říkal jsem si. Odpověděl mi: ‚Nepoprosil jsi…‘ Dnes ráno jsem se probudil brzy, a než jsem vstoupil do nového dne, ztišil jsem se. Měl jsem tolik na práce, že jsem si musel udělat čas na modlitbu.“
Mnoho problémů může být vyřešeno nebo se jim můžeš zcela vyhnout, když si uděláš čas na modlitbu a pozveš Boha do každé části svého dne. „O kolik pokoje se často připravujeme! Kolik zbytečné bolesti prožíváme! Jenom proto, že nepřinášíme všechno v modlitbě Bohu“ (Joseph M. Scriven, 1855).