„Dbejte na to … aby vás netrápil nějaký vzhůru rostoucí kořen hořkosti…“        Židům 12:15, ČSP

Jestli se chceš zbavit hořkosti, potřebuješ udělat pět věcí:
1) Rozhodnout se odpustit. „… odpouštějte si navzájem, jako i Bůh v Kristu odpustil vám“ (Efezským 4:32). Bez ohledu na to, jestli se ten, kdo ti ublížil, omluví nebo ne, jestli je živý nebo mrtvý, jestli tě to stále ještě bolí nebo už to přebolelo, odpuštění je tvá jediná možná volba. Tím, že odpustíš, získáš svobodu užívat si života.
2) Uvolnit toho, kdo ti ublížil, od všech očekávání. Když se vzdáš svých očekávání, získáš zase pokoj. Ať ten druhý změní své jednání nebo ne, ty můžeš jít dál! Pokud od něj vyžaduješ nějakou odezvu, stále se na něj vážeš. Pavel říká: „Tu svobodu nám vydobyl Kristus … nedejte si na sebe znovu vložit otrocké jho“ (Galatským 5:1).
3) Přenést na Boha všechno své očekávání v oblasti potřeb. V jeho Slově je řečeno: „Můj Bůh vám dá všechno, co potřebujete, podle svého bohatství v slávě v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:19). Všimni si slova „všechno“. Bůh může lidem poskytnout všechny prostředky a příležitosti, které potřebují, aby mohli žít radostný život.
4) Prosit Boha, aby žehnal tomu, kdo ti ublížil. Ano, je to těžké, ale Ježíš řekl: „Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují“ (Matouš 5:44). Taková modlitba ti pomůže, abys mohl řídit svůj život.
5) Udělat pro toho, kdo ti ublížil, něco dobrého. Ptej se Boha, čím mu můžeš požehnat. „Jestliže má tvůj nepřítel hlad, nasyť ho, a má-li žízeň, dej mu pít; tím … přemáhej zlo dobrem“ (Římanům 12:20–21). Přemáhej hněv a hořkost vírou a jednáním podle Božího Slova.