„… přišel si pro jeho ovoce, ale nic na něm nenalezl.“ Lukáš 13:6

Ježíš řekl: „Jeden člověk měl na své vinici fíkovník; přišel si pro jeho ovoce, ale nic na něm nenalezl. Řekl vinaři: ‚Hle, už po tři léta přicházím pro ovoce z tohoto fíkovníku a nic nenalézám. Vytni jej! Proč má kazit i tu zem?‘ On mu odpověděl: ‚Pane, ponech ho ještě tento rok, až jej okopám a pohnojím. Snad příště ponese ovoce; jestliže ne, dáš jej porazit‘“ (Lukáš 13:6–9).
Jak dlouho sloužíš Pánu? Jaké hmatatelné „ovoce“ tvá služba nese? Každý z nás máme jiný potenciál. Ježíš učil, že někteří mají třicetinásobný, jiní šedesátinásobný a další stonásobný (viz Matouš 13:8). Úroveň tvé produktivity ovlivňuje jak tvá víra, tak i tvé obdarování. Bůh například neočekává šedesátinásobnou sklizeň od toho, kdo je schopen přinést třicetinásobnou. On není pošetilým zadavatelem úkolů. Máme-li si však z tohoto podobenství vzít nějaké ponaučení, pak to, že Bůh nechce, abys jen tak seděl s rukama v klíně a nic nedělal. Slova „vytni jej“ ti to mají důrazně připomínat.
Bůh je trpělivý. Bude na tobě pracovat rok za rokem ve snaze dovést tě do takové duchovní zralosti, abys byl schopen naplnit záměr, pro nějž tě přivedl do svého království. Pokud ale po všem jeho úsilí odmítneš nést ovoce, najde si někoho jiného. Hlavní je, aby se Boží záměry nakonec naplnily!