„Přichází den strachu, já však doufám v tebe.“ Žalm 56:4

K vyřešení finančních starostí nepotřebuješ nutně mít více peněz. Ve skutečnosti čím více peněz máš, tím víc jich můžeš ztratit, a taková představa ti může starosti spíš přidělat než ubrat. Je to bludný kruh. Hledat jistotu v penězích je jako uvázat člun v přístavišti; pokud přijde dostatečně velká bouře, lana se přetrhnou a člun odplave. Jak se tedy zabezpečit proti další ekonomické bouři? Víc lan? Silnější lana? Pevnější uzly? Ne, z toho budeš mít jen žaludeční vředy!
Proberme si tedy některé biblické odpovědi na finanční starosti:
Postav se svému strachu čelem. Žalmista řekl: „Přichází den strachu, já však doufám v tebe“ (Žalm 56:4). David od chvíle, kdy se stal králem, zřejmě neměl starosti kvůli penězům. Měl ale starosti kvůli nepřátelům: pronásledovali jej, číhali na něj, aby ho mohli nečekaně chytit a zabít.
Každý máme nějakou oblast strachu. Někdy dokážeme strachy udržet na uzdě, jindy nás ovládnou a způsobí, že jednáme způsobem, na nějž rozhodně nejsme hrdí. Křesťanský finanční poradce Ron Blue říká, že ho po léta svíral strach, že nemá dost peněz nebo že přijde o ty, které má. Lidé kolem něj o tom nevěděli, jeho to však ovládalo. Dnes je velmi úspěšným autorem bestsellerů a mnoha lidem udílí finanční rady. Aby toho dosáhl, musel se ale s tímto svým strachem utkat a víc důvěřovat Bohu než sám sobě. Stejně to budeš muset udělat i ty.