„Moudrostí se dům buduje, rozumností se zajišťuje…“ Přísloví 24:3

Pokud jsi rodičem mladého dospívajícího člověka, je důležité, abys dokázal najít správnou kombinaci korigování, učení, motivace a chvály. Nesoustřeď se na jeho nežádoucí chování, ale raději jej chval a odměňuj za jednání, které bys chtěl podpořit. Pokud má tvé dítě pocit, že tě má neustále za zády, místo abys s ním byl „v partě“, ať už jde o jeho oblékání, kamarády, hudbu atd., bude ti při každé příležitosti vzdorovat.
Bible o vztahu rodičů a dětí učí: „Děti, poslouchejte své rodiče…“ (Efezským 6:1). Ale také: „Otcové, nedrážděte své děti ke vzdoru…“ (Efezským 6:4). Užívej metody cukru a biče. Pokud jsi jen samý „bič“ a žádný „cukr“, vyprovokuješ v dítěti vzpouru a tajnůstkářství a přestane s tebou komunikovat. Jestli jsi vyrůstal v domově, kde tě nikdy nechválili a neodměňovali, budeš muset tvrdě pracovat, abys tu tradici přerušil. Když budeš na svého potomka reagovat výbušně, naučíš ho tím, že ve zlosti bude jednat výbušně i on. Nenech se zaskočit šokujícími projevy a buď připraven na ně reagovat konstruktivně. Pokud si jeho náhlé proměny nálad a rozporuplné chování budeš brát osobně, dožene tě to k reakcím, jichž budeš litovat. Vzpomínáš si na vlastní dospívání a na to, jak ses stavěl k názorům, vkusu a pravidlům svých rodičů?
Mark Twain řekl: „Když mi bylo čtrnáct, můj táta byl tak omezený, že jsem sotva snesl jeho přítomnost. Ale když mi bylo jednadvacet, žasl jsem, kolik se toho ten starý muž za posledních sedm let naučil!“
Pro výchovu dospívajícího je dobré zapamatovat si dvě místa z Písma: „Láska nikdy neselže“ (1. Korintským 13:8, přel. z angl.). „Moudrostí se dům buduje, rozumností se zajišťuje…“ (Přísloví 24:3).