„Pouštěj svůj chléb po vodě…“ Kazatel 11:1

Kazatel řekl: „Pouštěj svůj chléb po vodě, po mnoha dnech se s ním shledáš“ (Kazatel 11:1). Všimni si v tomto verši dvou věcí:
1) Riskování vyžaduje víru. Tento verš na první pohled nedává smysl. Když pouštíš chléb po vodě, to nejlepší, v co můžeš doufat, je, že se ti vrátí rozmáčená, beztvará hmota. Když si ale uvědomíš, že text byl napsán v kultuře, kde mořské plody byly základem obchodu a každodenního přežití, najednou je význam jasnější. Když hodíš chléb do vody, přiláká to ryby, které pak můžeš chytit. V tomto verši jsou ukázány důležité duchovní principy. Například, že výsledek rybolovu je závislý na tom, jestli voda teče správným směrem, na slunci, měsíci a dalších prvcích, nad kterými má vládu pouze Bůh. Bůh ale zaslibuje, že pokud ty uděláš svou část, on udělá tu svou. George Müller řekl: „Víra nefunguje ve sféře možného. Bohu nevzejde žádná sláva z toho, co je lidsky možné. Víra začíná tam, kde lidská síla končí.“
2) Zisk vyžaduje trpělivost. „… po mnoha dnech se s ním shledáš“ (Kazatel 11:1). Zajímá tě, kdy to bude? Až bude Bůh připraven, až bude vědět, že jsi připraven ty a až všechno zapadne do jeho plánu. Bible nás učí, že si máme vzít za vzor ty, „… kdo pro víru a trpělivost mají podíl na zaslíbení“ (Židům 6:12). Potřebuješ víru a trpělivost, abys mohl přijmout to, co Bůh zaslíbil. Možná nevíš, co je před tebou, ale můžeš si být jistý jednou věcí: Bůh tam bude. Proto tě vyzývá, aby ses rozhodl pro víru, i když nevíš, co je „na druhé straně“.