„Ale Daniel si předsevzal, že se neposkvrní…“ Daniel 1:8

Když byl Daniel vzat do zajetí do Babylóna, byl brzy povýšen na vedoucí pozici v královském paláci. Jako Žid se ale rozhodl, že se neposkvrní „… královskými lahůdkami a vínem…“ (Daniel 1:8). Mohlo jeho rozhodnutí ovlivnit jeho kariéru nebo dokonce ohrozit jeho život? Samozřejmě!
Když jsme pod tlakem, jsou naše rozhodnutí výsledkem našich zažitých pravidel. Buď máme jasně stanovená pravidla, podle nichž jednáme za všech okolností, nebo ne a jsme ochotni dělat kompromisy kvůli osobnímu zisku. Těžké časy tě neformují, ale odkrývají, kdo jsi!
John Maxwell ve své knize „Zlatá pravidla vedení“ („Leadership Gold“) napsal: „Po návštěvě dvaceti velkoměst během sedmi dní bylo příjemné vracet se domů! Když se malé soukromé letadlo blížilo k přistávací dráze, oslavovali jsme úspěchy uplynulého týdne. Pak se během jediného okamžiku všechno změnilo. Narazil do nás boční vítr a letadlo spadlo přímo dolů na přistávací dráhu, přičemž kola ztratila rovnováhu. Veškerá naše konverzace ustala a naše oči se rozšířily, když nám došlo, že jsme v nebezpečí. Pilot ale bez váhání přitlačil na plyn a zdvihnul letadlo zpět do vzduchu. Všichni jsme si uvědomili, že to mohl být konec! Tiše jsme seděli, zatímco letadlo kroužilo nad letištěm. O několik minut později jsme pak bezpečně přistáli.“ Když John vystupoval z letadla, zeptal se kapitána, kdy se rozhodl vrátit letadlo zpátky do vzduchu. „Před patnácti lety,“ odpověděl kapitán. Pakl vysvětlil, že jako mladý pilot ve výcviku se předem rozhodl, co bude dělat při nejrůznějších možných problémech ve vzduchu. Učinil rozhodnutí dlouho před krizí. Ty si také připrav použitelný „herní plán“ ještě předtím, než nastane problém.