„Kéž bys tedy dal svému služebníku srdce vnímavé, aby … dovedl rozlišovat mezi dobrem a zlem.“    1. Královská 3:9

Rozhodnutí jsou faktorem, který určuje, jaký bude tvůj život. Když Šalomoun jako mladý muž nastoupil na trůn, modlil se za moudrost, aby dělal v životě správná rozhodnutí. Legendární basketbalový trenér John Wooden řekl: „Ve všem, co děláš, máš vždycky možnost výběru. Proto měj na paměti, že rozhodnutí, která učiníš, tě ovlivní.“ Někteří z nás si ztrpčili život špatnými rozhodnutími, jiní jej mají snazší, protože si vybrali dobře. Pravda je taková, že nedostaneš vždycky to, co chceš, ale vždycky budeš žít s důsledky svých rozhodnutí. Všimni si, že:
1) Tvá volba vždycky odhalí, kdo doopravdy jsi. Teolog H. P. Liddon poznamenal: „To, jak se chováme v rozhodujících situacích, záleží pravděpodobně na tom, kým jsme. A kým jsme, to je výsledkem předchozích let sebekázně.“
2) Čím výše vystoupáš, tím obtížnější je tvůj výběr. Král Šalomoun mohl mít každou ženu, kterou chtěl. Bohužel se vybral ženy, které odvrátily jeho srdce od Boha (viz 1. Královská 11:4).
3) Tvoje volby tě změní k dobrému nebo ke zlému. Jakmile si jednou vybereš, staneš se služebníkem své volby. Ovlivní to tvůj život a často i životy druhých. C. S. Lewis řekl: „Pokaždé, když se rozhoduješ, ovlivňuješ podstatu sebe samého. To, co si vybereš, se vždy trochu liší od toho, co bylo dřív. Když pak vezmeš svůj život jako celek se všemi nespočetnými rozhodnutími, které jsi učinil, tvá podstata se pomalu mění – buď v nebeskou bytost, nebo v pekelné stvoření.“ Proto dělej rozhodnutí na modlitbách a s moudrostí.