„Řekneš-li: ‚My jsme to nevěděli,‘ což ten, který zpytuje nitro, tomu nerozumí?“        Přísloví 24:12

Jedna žena šla jednou na nákup a vrátila se domů s velmi drahými šaty. Její spořivý manžel byl velmi rozčílený a chtěl vědět, jak ji to napadlo. „Ďábel mě přiměl, abych to udělala,“ sladce odpověděla. Zeptal se: „Proč jsi mu neřekla: ‚Jdi za mnou, satane?‘“ „Řekla jsem to,“ odpověděla. „Ale on řekl, že zezadu vypadají ještě lépe než zepředu. Tak jsem je prostě musela koupit!“
Satan je odborník na překrucování pravdy. Dělá to tak, že nás přiměje, abychom ze svých chyb obviňovali okolnosti a jiné lidí. V takovém případě nikdy nemusíme převzít zodpovědnost. Ale jak poznamenal Albert Ellis: „Nejlepší roky tvého života jsou ty, v nichž své problémy řešíš sám. Nesvádíš vinu na svou matku, ekologii nebo vládu, ale uvědomuješ si, že máš svůj osud ve vlastních rukou.” Florence Nightingale, hrdinská ošetřovatelka z Krymské války, řekla: „Přisuzuji svůj úspěch jedné věci: nikdy jsem se nevymlouvala a nikdy jsem výmluvu nepřijala.“ Když vítěz něco zkazí, přizná, že se mýlil, a požádá o odpuštění. Když chybu udělá poražený, okamžitě hledá někoho nebo něco, na koho by to svedl.
V Bibli se píše: „Teď však tvé království neobstojí. Hospodin si vyhledal muže podle svého srdce. Jemu Hospodin přikáže, aby byl vévodou nad jeho lidem, protože ty jsi nedbal toho, co ti Hospodin přikázal“ (1. Samuelova 13:14). Místo toho, abys popíral a obhajoval své chyby, převezmi zodpovědnost, pouč se z nich a jdi dopředu. Tak porosteš!