„Ti, kdo stavěli hradby, nosiči břemen i nakladači, pracovali jednou rukou na díle a v druhé drželi zbraň.“    Nehemjáš 4:11

Víš, jak Nehemjáš a jeho tým obnovovali jeruzalémské hradby? V jedné ruce drželi meč, ve druhé „zednickou lžíci“. Proč to bylo důležité? Protože, i když ti plán dá Bůh, je pravděpodobné, že za něj budeš muset bojovat. Ne každý chce, abys byl úspěšný. Někteří se ti v tom dokonce budou snažit zabránit. Právě tehdy si musíš neustále připomínat, že pracuješ na díle, k němuž tě povolal Bůh, že on je na tvé straně, a pokud jsi ochoten vytrvat, zvítězíš. Bůh za to ručí!
Přečti si, co o Nehemjášovi řekli jeho nepřátelé: „Proslýchá se … že ty a Judejci pomýšlíte na vzpouru, že proto stavíš hradby, a ty sám prý se chceš stát jejich králem. Také jsi prý ustanovil proroky, aby o tobě v Jeruzalémě provolávali: ‚To je král judský‘“ (Nehemjáš 6:6–7). Nehemjáš se musel vyrovnat s hrozbami a zastrašováním. Odpověděl jim: „Dělám veliké dílo, proto nemohu odejít. Mělo by se to dílo snad přerušit tím, že bych je opustil a sestoupil k vám?“ (Nehemjáš 6:3). Každou minutou, kterou věnuješ kritikům, se okrádáš o čas na úkol, jenž ti Bůh dal. Nesnižuj se na jejich úroveň! Nezáleží na tom, co říkají tví nepřátelé; záleží na tom, co si řekneš ty poté, co tví nepřátelé zmlknou. „Nato jsem jim odpověděl a řekl: ‚Sám Bůh nebes způsobí, že se nám to podaří. My jsme jeho služebníci. Dali jsme se do stavby. Vy však nemáte žádný podíl ani právo ani památku v Jeruzalémě‘“ (Nehemjáš 2:20). To je postoj vítěze.