„… nevyhovujte svým sklonům, abyste nepropadli vášním.“ Římanům 13:14

Další je útok ze strany těla. „Tělo“ je tvým nejzranitelnějším místem, které tě nutí, abys dělal své vlastní věci. Jeho heslem je: „Všechno se musí točit kolem mě!“ Od začátku do konce myslí hlavně na sebe, vždycky chce být na prvním místě. To je vrozená přirozenost našeho těla, která nemůže být zachráněna, posvěcena nebo zduchovněna, protože: „Co se narodilo z těla, je tělo…“ (Jan 3:6) a nic jiného. „Touhy lidské přirozenosti směřují proti Duchu Božímu, a Boží Duch proti nim. Jde tu o naprostý protiklad, takže děláte to, co dělat nechcete“ (Galatským 5:17). Jak bychom tedy měli vládnout svému „tělu“?
1) Rozhodni se. „… vyvolte si dnes, komu chcete sloužit…“ (Jozue 24:15). Během americké občanské války byly tisíce obyvatel Nové Anglie a vojáků Konfederace zabity palbou z vlastních řad. Proč? Protože nebyl dostatek uniforem, které by odlišily znepřátelené strany. Měj jasno v tom, na které straně jsi, a dej to vědět lidem kolem sebe.
2) Odstřihni tělo od dodávek zásob. V době války věnují generálové mnoho pozornosti vyhazování mostů, hlavních silnic a železnic do povětří. Připravují tak nepřítele o životně důležité dodávky potřebné k vítězství. Tvé tělo ti nemůže vládnout, pokud ho přestaneš zásobovat. „… nevyhovujte svým sklonům, abyste nepropadali vášním“ (Římanům 13:14).
3) Udržuj pravidelnou komunikaci s velením základny. Dokonce ani dobře vycvičení vojáci s nejlepším vybavením a nejlepšími důstojníky nemohou vyhrát, když jsou odříznuti od velení. Proto udržuj kontakt: „V každý čas se v Duchu svatém modlete a proste…“ (Efezským 6:18).