„Blaze tomu, kdo dává, ne tomu, kdo bere.“ Skutky 20:35

Když milosrdný Samařan uviděl zraněného muže, kolem něhož předtím prošli kněz a levita, rozhodl se jednat a odbočil z cesty, aby mu pomohl. Ježíš skončil své podobenství slovy: „Jdi a jednej také tak“ (Lukáš 10:37).
Sam Walton, zakladatel obchodní sítě Walmart, učil všechny své zaměstnance „pravidlo tří metrů“: „Slibuji, že kdykoliv přijdu k zákazníkovi na tři metry a blíže, podívám se mu do očí, pozdravím ho a zeptám se ho, jestli mu mohu pomoci.“ Dnes „Samovo pravidlo“ každodenně praktikují obchodní domy po celém světě.
Většina z nás si uvědomuje, jak je důležité být iniciativní. Chápeme, jaký význam to má ve vztazích, ale přesto to neděláme. Čekáme, až první krok udělá někdo jiný. Jenomže jediné, k čemu to vede, jsou promeškané příležitosti. Pastor Malcolm Bane řekl: „Když budeš čekat, až budeš schopen udělat všechno pro všechny místo toho, abys udělal něco pro někoho, dopadne to tak, že neuděláš nic pro nikoho.“ Pokud to myslíš s pomáháním druhým vážně a chceš chodit v Božím požehnání, nečekej a převezmi iniciativu! „Správný okamžik“ nastane málokdy. Staré židovské přísloví říká: „Moudrý udělá hned, co hlupák dělá až na poslední chvíli.“
Když začínáme konverzaci, často se cítíme trapně. Když nabízíme pomoc, riskujeme odmítnutí. Když dáváme druhým, může to vést k neporozumění. V takových chvílích si můžeš připadat nepřipravený, můžeš se cítit nepohodlně, ale prostě se musíš naučit tyto pocity trapnosti a nejistoty překonat. Abys mohl pomáhat lidem, musíš jít dopředu a musíš dělat to, na co si jiní nikdy nenajdou čas.
Takže hned teď převezmi iniciativu. Jdi ven a riskuj. Jen tak poneseš ovoce.