„V Zákoně ovšem nejde o víru, ale o skutky: ‚Ten, kdo je plní, z nich bude žít.‘“        Galatským 3:12, B21

Abys mohl naplnit Boží vůli pro svůj život a stát se člověkem podle Boží vůle, musíš se vypořádat s „já“, které se bojí toho, kým tě Bůh chce mít.
Většina lidí ztotožňuje duchovní zralost se snahou dodržovat biblická pravidla. Pokud si však myslíš, že Božím cílem je vybudovat následovníky pravidel, duchovní růst ti bude připadat spíš jako povinnost než jako touha tvého srdce. Pavel o tom napsal: „V Zákoně ovšem nejde o víru, ale o skutky: ‚Ten, kdo je plní, z nich bude žít‘“ (Galatským 3:12, B21). Přísné dodržování pravidel a nařízení formuje povýšeného člověka, který potlačuje touhy a kontroluje emoce. Bible varuje: „Litera zabíjí, ale Duch dává život“ (2. Korintským 3:6).
Mezi dodržováním pravidel a následováním Ježíše je velký rozdíl. Nemůžeš následovat Krista, aniž bys usiloval o „opravdové srdce“. Ježíš neřekl: „Přišel jsem, aby mé ovce mohly dodržovat pravidla.“ Řekl: „Já jsem přišel, aby měly život a měly ho v hojnosti“ (Jan 10:10).
Duchovní růst znamená směřovat k nejlepší Boží verzi sebe samého. Dokud to nepochopíš, budeš mít strach z otázek, jak vypadá tvůj duchovní život. Neodbytný pocit viny a lži tě bude nutit, abys řekl: „Nic moc. Není to tak dobré, jak by to mělo být.“ Lidé mají sklon hodnotit své duchovní zdraví podle vnějšího chování a náboženských postupů. Například se posuzují podle toho, jak brzy ráno vstanou, aby četli Písmo a modlili se, nebo podle toho, kolik času tráví s Bohem či jak často chodí do církve. To ale nejsou věci, které skutečně způsobí tvůj duchovní růst. Jde o tvůj vztah s Kristem, ne o dodržování pravidel!