„Otevři mi oči, ať mám na zřeteli divy ze Zákona tvého.“ Žalm 119:18

Probereme si několik praktických námětů, jak můžeš získat větší užitek ze studia Bible. Zařaď je do svého programu, jinak ti nepomohou:
Nauč se říkat „ne“ věcem, které nejsou důležité. Největší překážku ve studiu Bible pro mnohé z nás představuje televize. Průměrný člověk ji sleduje více než čtyři hodiny denně. Spočítej si to: za rok to je dohromady jedenašedesát dní, celé dva měsíce! Průměrný člověk tak v osmnácti letech viděl už dvě stě tisíc násilných činů, z toho šestnáct tisíc vražd. Ve věku pětašedesáti let strávil sledováním televize celých devět a půl roku. Naproti tomu, pokud jsi od narození do pětašedesáti pravidelně na hodinu navštěvoval nedělní školu, absolvoval jsi dohromady pouze necelých pět měsíců biblického vyučování. Není divu, že máme potíže s duchovním životem.
Zaveď si řád. Vyhraď si pro studium Bible pevnou denní dobu a nedovol, aby ti ji něco narušilo. Sám víš, zda jsi „skřivan“ nebo „sova“; vyber si tedy čas, kdy se můžeš nejlépe soustředit, kdy jsi fyzicky, emocionálně i duchovně v co nejlepším stavu, kdy tě nic nerozptyluje a nikam nespěcháš. Pokud nechceš dobu svého biblického studia prospat, nepouštěj se do něj, když jsi unavený nebo hned po vydatném jídle. Může se stát, že duch je připraven, ale tělo slabé. Pořiď si sešit a zapisuj si, co tě zaujalo nebo co ti Bůh řekl. Poznámky ti pomohou ujasnit si, co čteš, upevnit se ve Slovu a dodat mu osobní rozměr. Klaď si nad Písmem otázky: „Co si mohu z tohoto úseku vzít?“ To ti pomůže, aby Boží Slovo zakořenilo ve tvé mysli a osvěžilo se ti v paměti, až bude třeba z něj něco uvést do praxe.