„… jak je dobré slovo v pravý čas!“ Přísloví 15:23

Podle průlomového neurologického výzkumu se můžeme „naučit“ mluvit a naslouchat tak, že to v mozku člověka, s nímž hovoříme, navodí sympatie a důvěru. Pomysli, jak je to důležité pro komunikaci! Zde je několik vyzkoušených zásad, které ti pomohou:
1) Předtím, než začneš mluvit, se zhluboka nadechni a protáhni. Při řešení stresové situace je nezbytné zůstat klidný. Stres vyvolává podrážděnost, podrážděnost vede k hněvu a hněv vypíná schopnost úspěšně o věci komunikovat. Proto dýchej zhluboka a počítej přitom do pěti. Bylo také zjištěno, že protáhnutí krčních svalů a zívání vyvolává v mozku změny, které značně zlepšují komunikační schopnosti. Jsme „podivuhodně utvořeni“ (viz Žalm 139:14).
2) Mysli pozitivně. „… vždyť jak v duchu uvažuje, takový opravdu je“ (Přísloví 23:7, ČSP). Jakákoliv negativní myšlenka, kterou máš, může zasáhnout část tvého mozku, kterou využíváš při ovládání jazyka, naslouchání a mluvení. To může vést k obranným tendencím a k nedůvěře. Neurologické studie ukázaly, že pozitivní smýšlení o druhém člověku, o sobě samém nebo o tématu, které je na dosah ruky, ti může pomoci k dosažení úspěchu v osobních nebo pracovních vztazích.
3) Zpečeť to úsměvem. Obličej odhaluje tvé pocity. Už o Jákobovi se píše: „Viděl i na Lábanovi, že se už k němu nemá jako dřív“ (1. Mojžíšova 31:2). Výzkumy ukazují, že příjemné vzpomínky a přemýšlení o lidech, které miluješ, vyvolávají ve tváři výraz, který vyjadřuje laskavost, soucit a zájem stimulující u druhých důvěru a otevřenost.