„‚… můj syn … ztratil se, a je nalezen.‘ A začali se veselit.“ Lukáš 15:24

Všimni si, co otec pro svého marnotratného syna udělal v okamžiku, kdy se pokořil a řekl: „Otče, zhřešil jsem…“ (Lukáš 15:18). Pro tebe totiž Bůh udělá totéž.
1) „… otec rozkázal svým služebníkům: ‚Přineste ihned nejlepší oděv a oblečte ho…‘“ (Lukáš 15:22). Dokážeš si představit, jak ten chlapec musel páchnout a jak vypadal, když se válel v hnoji v prasečím chlívku? Můžeš se s ním ztotožnit? Je tu dobrá zpráva: Bůh přikrývá naši hříšnost rouchem Kristovy spravedlnosti. Od té chvíle nás vidí „v Kristu“, a proto jsme v jeho očích vždycky přijatelní.
2) „… dejte mu na ruku prsten…“ (Lukáš 15:22). Zde je řeč o rodinném pečetním prstenu, který se používal při obchodních transakcích. Jeho otisk do vosku měl stejnou hodnotu jako podpis. To je další dobrá zpráva: Bůh tě neobnoví jen zčásti. On ti vrátí původní postavení a také plnou moc k tomu, abys mohl jednat v jeho jménu.
3) „… a obuv na nohy“ (Lukáš 15:22). Marnotratný syn se chystal, že otci řekne: „Nejsem už hoden nazývat se tvým synem; přijmi mne jako jednoho ze svých nádeníků“ (Lukáš 15:19). V té době nádeníci nenosili na veřejnosti boty; obutí chodili jen synové. Jak je to úžasné: otec mu vrací všechna synovská práva.
4) „Přiveďte vykrmené tele, zabijte je, hodujme a buďme veselí…“ (Lukáš 15:23). Tele nevykrmíš přes noc! Otec tu oslavu plánoval dlouho dopředu. Nikdy se svého syna nezřekl.
Naše slovo pro dnešek je: ani tebe se Bůh nezřekl! Vrať se k němu a dovol mu, aby ti navrátil původní postavení.