„Vraťte se … já vaše odpadlictví vyléčím.“ Jeremjáš 3:22

Co je kořenem našich selhání? Není to síla nepřítele nebo naše slabost, ani to, že by Bůh nechtěl pomoci. Izrael utrpěl porážku u malého městečka Aje poté, co dobyl mocné Jericho. Jejich selhání bylo důsledkem nevyznaného hříchu (viz Jozue 7). Jakmile však hřích vynesli na světlo a jednali s ním, Bůh je povzbudil: „Neboj se … Vezmi s sebou všechen bojeschopný lid … vydal jsem ti do rukou ajského krále i jeho lid, jeho město i jeho zemi“ (Jozue 8:1). Stejný princip platí i pro nás. Nevyznaný hřích tě bude držet ve stavu porážky; vyznání hříchu ti přinese odpuštění a obnovení, které povede k novým vítězstvím.
Spisovatelka Hannah Whitall Smith vyprávěla o stěhování do nového domu. Našla tam ve sklepě soudek jablečného moštu: na obou koncích byl zapečetěný a vypadal velmi čistě. Napadlo ji, že se do něj podívá, ale pak se rozhodla nechat ho být. Každý rok si na něj při jarním a podzimním úklidu vzpomněla, ale otevření odkládala. Nechtělo se jí tím zabývat. Pak najednou začal být dům plný molů. Použila všechny známé prostředky, aby se jich zbavila, ale nic nepomáhalo. Nakonec si vzpomněla na sud. Otevřela ho a vyrojily se z něj tisíce molů!
Poučení je prosté: pokud ve svých životech nejednáme s čímkoliv, co odporuje Božímu Slovu, nepřátelé nás přemohou. Měj stále před očima Davidovu modlitbu: „Zkoumej mě, Bože, a poznej srdce mé, poznej mé myšlenky, jen mě vyzkoušej! Zjisti, zda držím se cesty škodlivé, a cestou věčnosti mě veď!“ (Žalm 139:23–24, B21).
Ať ti Bůh ukáže cokoliv, ihned to vyznej a přijmi vírou jeho odpuštění a očištění. Tak budeš moci před nepřáteli stanout jako vítěz.