„… co Bůh spojil, člověk nerozlučuj!“ Marek 10:9

Ne každý vztah je možné zachránit. Pokud tělesné, duševní či citové zneužívání ohrožuje bezpečí tvého dítěte nebo tvé vlastní, pak jsi možná nucen odejít, protože jinak by mohlo dojít k tragédii. Avšak tam, kde je možné nalézt účinné řešení, se náprava pokaženého vztahu může stát zdrojem vzájemné radosti a naplnění.
Tady je několik klíčů, které je třeba uplatnit, aby se vyplatilo zůstat:
1) Přijmi Boží pohled na svůj hřích i na hřích svého partnera. Jedním z hlavních problémů je to, jak klasifikujeme hříchy, zejména u svého partnera. Jsi samozřejmě podrážděný a nervózní, protože on je nepoučitelný a sobecký. On je svévolný hříšník; ty jsi uražený světec. On by potřeboval významnou změnu, a tvým úkolem je dohlédnout na to, aby k ní došlo. To, že neustále kritizuješ, sekýruješ a kontroluješ, přece není nic proti tomu, že on kleje, pije a dívá se na pornografii. Jenže z Božího pohledu je hřích prostě hříchem, ať tvůj, nebo jeho! Každý škodí vztahu.
2) Přestaň „klasifikovat“ hříchy a pokus se objevit, jakou transformační sílu může do vztahu přinést cesta, kterou ukazuje Ježíš: „… jak to, že říkáš svému bratru: ‚Dovol, ať ti vyjmu třísku z oka‘ – a hle, trám ve tvém vlastním oku! Pokrytče, nejprve vyjmi ze svého oka trám, a pak teprve prohlédneš, abys mohl vyjmout třísku z oka svého bratra“ (Matouš 7:4–5). Budeš překvapený, jak Bůh tvého partnera přiměje, aby uznal „svůj“ problém a vypořádal se s ním, pokud se ty poctivě vypořádáš se „svým“!