„Sám Bůh nebes nám dopřeje úspěch.“ Nehemjáš 2:20, ČSP

Jestli chceš svá selhání proměnit v úspěchy, musíš udělat dvě věci:
1) Uvědomit si, že Bůh chce, abys byl úspěšný, protože jsi jeho dítě. Když se nad tím zamyslíš – který dobrý a milující rodič by nechtěl úspěch svých dětí? Tváří v tvář nepřekonatelným překážkám a hrozbám nepřátel Nehemjáš prohlásil: „Sám Bůh nebes nám dopřeje úspěch“ (Nehemjáš 2:20, ČSP). A dopřál!
2) Uvědomit si, že ze selhání se učíš. Čím větší neúspěch, tím větší příležitost se z něj poučit. Nejprve ale musíš uznat výchovný potenciál svých chyb, rozhodnout se, že se z nich budeš učit, tím růst a ve výsledku se měnit.
Thomas Edison řekl: „Neklesám na mysli, protože vyloučení každého nezdařeného pokusu je dalším krokem vpřed.“ V jednadvaceti letech si zařídil laboratoř v Menlo Parku v New Jersey a stal se vynálezcem na plný úvazek. On a jeho tým neustále pracovali až na čtyřiceti různých projektech a každoročně přihlašovali více než čtyři sta patentů. Edisonovo horečné pracovní tempo a jeho produktivita způsobily, že místní občané mu přezdívali „čaroděj z Menlo Parku“. Nebyl ale vždy úspěšný. Faktem je, že s mnoha svými vynálezy bojoval. Navzdory jednomu trapnému neúspěchu za druhým se však odmítal vzdát. Často se mu pro jeho vytrvalost vysmívali, ale on po nějakých deseti tisících pokusů v roce 1879 konečně vynalezl žárovku. Střídavou úspěšnost svého pracovního života shrnul slovy: „Neselhal jsem. Objevil jsem deset tisíc způsobů, které nefungují.“
Přestaň ve svých nezdarech vidět něco negativního. Skutečných selhání bývá v životě velmi málo. Většinou jde o volbu z více možností: některé fungují, jiné ne. Pravda je taková, že když budeš mít Boha na své straně, zvítězíš!