„Hospodinovo přikázání je ryzí…“ Žalm 19:9

Všimni si:
1) „Hospodinovo přikázání je ryzí…“ (Žalm 19:9). Když čteme Platóna nebo Shakespeara, jejich slova na nás budou mít takový vliv, jaký jim sami dovolíme. Někteří z nás se mohou dozvědět něco nového a pobavit se, zatímco jiní mohou být lhostejní nebo znudění. Jejich slova můžeme popsat jako v podstatě neutrální. S Božím Slovem je to ale jinak: to vyzařuje, je zdrojem duchovní energie! Teplo a světlo mají dynamickou sílu, která působí změnu všude tam, kde je přítomná. Podobně dynamické je i Boží Slovo: vyzařuje proměňující sílu, která mění každého, kdo žije v jeho „prostředí“!
2) „Hospodinovy řády jsou pravda, jsou nejvýš spravedlivé…“ (Žalm 19:10). Hebrejské slovo pro „spravedlivý“ pochází od „jistota, poctivost a věrnost“. Všechno, co máš, můžeš s absolutní jistotou vsadit na spolehlivost Božího Slova. Máš záruku, že Bůh říká to, co myslí, a myslí to, co říká. Můžeš bezpečně stavět na každé jeho slabice. Jinými slovy můžeš být živ „… každým slovem, které vychází z Božích úst“ (Matouš 4:4).
3) „Jsou poučením i pro tvého služebníka, když na ně dbá, má odměnu hojnou“ (Žalm 19:12). Boží Slovo je víc než jen seznam toho, co máme a nemáme dělat. Je jako radar, který ti signalizuje, když jsi v nebezpečí nebo když se uchýlíš mimo směr a dostaneš se do potíží. Tvé svědomí samo o sobě nestačí. „Kdo může rozpoznat bludy? Zprosť mě i vin, jež jsou mi skryty. Též před opovážlivci chraň svého služebníka, nedopusť, aby mi vládli“ (Žalm 19:13–14). Za poslušnost Božímu Slovu budeš mít „… odměnu hojnou“ (Žalm 19:12)!