„Jónatan mu řekl: ‚Zítra bude novoluní, a až si všimnou tvého sedadla, budeš pohřešován.‘“    1. Samuelova 20:18

Čí smrti se nejvíc obáváš? Je ta obava pro tebe důvodem úzkosti? Jestliže ano, začni praktikovat tyto věci:
1) Pros Boha o milost, abys dokázal přijmout smrt jako nevyhnutelnou součást života. Ty i člověk, jehož miluješ, jednou zemřete, a nikdo kromě Boha neví, kdo z vás bude první. Obavy o něco, co je mimo tvou kontrolu, tě jen okrádají o klid a radost.
2) Snaž se maximálně využít každý moment. Kdybys znal přesné datum, kdy tvůj milovaný odejde, co bys chtěl ještě udělat, nebo co bys naopak nedělal? Podnikl bys výlet, o kterém jste stále mluvili? Byl bys méně kritický a víc bys chválil? Chtěl bys s ním trávit víc času a častěji mu říkat, že ho miluješ?
3) Už nedopřávej čas hloupým hádkám a krátkodobé podrážděnosti!
4) Vyviň veškeré úsilí, aby ses ujistil, že člověk, jehož miluješ, má srovnaný vztah s Bohem. Pak můžeš mít jistotu, že má Boží pokoj, a že vě?nost budete tr?vit spolu.
čnost budete trávit spolu.
5) Pamatuj, že člověka, jehož miluješ, miluje i Bůh, a to ještě víc než ty. Až přijde čas, Bůh bude s tebou. „I když půjdu roklí šeré smrti, nebudu se bát ničeho zlého, vždyť se mnou jsi ty“ (Žalm 23:4).
6)    Zkus si svého milovaného představit v nebi. Ježíš řekl: „Jdu, abych vám připravil místo … abyste i vy byli, kde jsem já“ (Jan 14:2–3). Vaše rozloučení bude jen dočasné, ale opětovné shledání bude navždy.