„… aby obrátil srdce otců k synům…“ Lukáš 1:17

Výsledky výzkumů svědčí o „deficitu otcovství“. Příliš mnoho dětí dnes vyrůstá bez vlivu otce. Výsledkem je, že jsou ubohé jejich životy, jejich vztahy i výběr životního partnera. Jak tedy otec může své děti připravit na život v reálném světě?
1) Zjisti, co tvé děti chtějí. Zjisti, co je motivuje. Zeptej se jich, které předměty je ve škole baví, a se kterými zápasí. Zjisti, kdo jsou jejich přátelé, s kým jsou o přestávkách a s kým po vyučování. Pokus se naslouchat a zjistit to. Vezmi je občas někam na snídani nebo na hamburger; budou se cítit jako členové královské rodiny, když budou samy s tatínkem!
2) Uč je zdravému sebevědomí. Je tragické, že vzrůstá počet sebevražd mladých lidí kvůli šikaně při volnočasových aktivitách. Uč své děti, aby se uměly bránit. Uč je brát ohledy na druhé a nebát se při vyučování zeptat, když jim něco není jasné, uč je odvážně říci, čemu věří. Uč je, aby byly rozhodné, když čelí neférovému zacházení. Z dětí, které se chovají jako „fackovací panák“, se stávají oběti!
3) Buď jim příkladem. Jakkoliv skvělá jsou tvá „kázání“, pokud tvůj praktický život není v souladu s tím, co říkáš, tvé děti slyší jenom mnoho prázdných slov. Můžeš jim říkat, jak je důležité být zdravý a aktivní, ale pokud jsi pecivál, který do sebe sype pytle bramborových chipsů a neustále se dívá na fotbal v televizi, tak je nepřesvědčíš. Buď příkladem tím, že budeš fit, budeš se snažit o zdravý životní styl, budeš aktivní a budeš mít koníčky. Pak uvidíš, že budou považovat za skvělé, být jako tatínek!