„Boha je třeba víc poslouchat než lidi.“ Skutky 5:29

To, co děláme, si často necháváme diktovat mylnou potřebou zavděčit se ostatním. Příliš nám záleží na tom, co si druzí myslí, takže se po každém svém kroku ohlédneme, abychom se podívali, jestli se usmívají nebo mračí. Pochop jedno: když budeš neustále hledat souhlas lidí, nebudeš se dívat, kam jdeš, a nakonec narazíš do zdi nebo klopýtneš o vlastní nohy.
Bible varuje: „Boha je třeba víc poslouchat než lidi“ (Skutky 5:29). Co myslíš, že se stane, když promluvíš a budeš stát na svém? Pravda je taková, že lidé, kteří nerespektují tvá práva nebo přání, nestojí za tvůj čas nebo úsilí. Ani nemá cenu s nimi zdlouhavě diskutovat. Řekni jim jen nashledanou (nemluvíme tu ovšem o tvém manželství nebo o dětech).
Když začala být země příliš malá na to, aby se Abrahamova a Lotova stáda mohla pást společně, docházelo ke sporům. Abraham svého synovce Lota miloval, ale uvědomoval si, že takto už dál žít nemohou. Řekl proto: „Odděl se prosím ode mne. Dáš-li se nalevo, já se dám napravo. Dáš-li se ty napravo, já se dám nalevo“ (1. Mojžíšova 13:9). Jak skončil jejich příběh? Lot si vybral nejlepší pastviny blízko Sodomy, ale nakonec všechno, na čem pracoval, lehlo popelem. Ale Abrahamovi, který se vždycky snažil zalíbit Bohu, Hospodin požehnal. Navíc se Abraham stal požehnáním pro národy světa. Dnešní slovo pro tebe tedy je: Bůh tě chce osvobodit od snahy zavděčit se lidem.