„Skryté věci patří Hospodinu … zjevné však patří navěky nám…“        5. Mojžíšova 29:28

Pokud nerozumíš tomu, co se ve tvém životě děje, začni tím, v čem máš jistotu: že Bůh je dobrý a „… Hospodinovo milosrdenství je od věků na věky s těmi, kteří se ho bojí, jeho spravedlnost i se syny synů, s těmi, kteří dodržují jeho smlouvu, kteří pamatují na jeho ustanovení a plní je“ (Žalm 103:17–18).
Bůh není vrtkavý. Není to tak, že by ti dnes žehnal a zítra tě proklel: „Hospodinovo milosrdenství … Obnovuje se každého rána…“ (Pláč 3:22–23). Některé věci nám zjevuje, jiné však pro naše dobro ponechává v tajnosti.
Spisovatelka Beth Jones napsala: „Jestliže před námi Bůh něco skrývá, je to pro dobro naše i druhých. Například nás veřejně neobviňuje z hříchů, ani jiným lidem nevyzrazuje naše slabosti, nevíru, tělesnost, sobectví nebo pýchu. Když se něco děje, Bůh ví proč… Tajné věci patří Pánu. Pokud nám něco zjeví, dělá to proto, že chce, abychom v té pravdě chodili vírou. Ve svém Slovu například zjevuje svůj charakter a vůli. Můžeme tedy žít vírou, s vědomím, že Bůh je dobrý, spravedlivý, laskavý, velkorysý, milosrdný, spolehlivý, milostivý, trpělivý, a že zachraňuje, uzdravuje, vykupuje, obnovuje, posvěcuje a žehná našemu konání. Zjevné věci patří nám. Když nevíme proč, jedno víme bezpečně: Boží Slovo je pravdivější než naše okolnosti a zážitky. To, že Pán o nás všechno ví, neznamená, že nám všechno řekne. Víme také, že i když věci vypadají špatně, Bůh je pořád dobrý. On je tím, kdo dává, ne tím, kdo bere, tím, kdo žehná, nikoliv tím, kdo proklíná. Ať se stane nebo nestane cokoliv, nakonec přece zvítězíme!“