„… staň se mi podle tvého slova.“ Lukáš 1:38

Příběh narození z panny je ilustrací toho, jak blízko se k nám Bůh touží dostat. Ptá se tě v jistém smyslu stejně, jako se ptal Marie: „Pustíš mne dovnitř?“ Ježíš se v tobě může zrodit tak, jako Marie počala dítě Krista, a žít skrze tebe. Jaká úžasná myšlenka a výsada! Pavel se modlil: „… aby Kristus skrze víru přebýval ve vašich srdcích…“ (Efezským 3:17). Jan řekl: „Ti, kteří poslouchají … žijí v něm, a on v nich“ (1. Janova 3:24, přel. z angl.). Ježíš přislíbil: „… kdo by … otevřel dveře, k tomu vejdu…“ (Zjevení 3:20, ČSP).
Vše, co Bůh žádá, je pozvání a otevřené srdce. Byl s Adamem v zahradě. Byl s Abrahamem a nazval ho svým přítelem. Ty však jsi vykoupené dítě Boží a Ježíš je v tobě. A stále v tobě poroste, až vyjde ven ve tvých slovech, postojích, způsobu života a v tom, jak se denně rozhoduješ. Bojuješ se zahořklostí, starostmi, neodpuštěním, zlozvyky? Žije-li v tobě Ježíš, máš přístup k jeho úžasné moci. Proto Pavel říká: „O to se snažím a zápasím tak, jak on ve mně působí svou silou“ (Koloským 1:29).
Bůh nehledá velké nadání, nýbrž prostou důvěru. Když Marie uslyšela, jaký s ní má Bůh plán, jistě ji to ohromilo: „Na tohle nemám!“ Řekla však: „… staň se mi podle tvého slova“ (Lukáš 1:38). Chceš úžasné Vánoce? Modli se tak i ty.