„Není-li žádného vidění, lid pustne…“ Přísloví 29:18

Jaké máš plány pro letošní rok? To, na co zaměříš své srdce, bude určovat způsob, jak využiješ svůj čas a energii. Žít prázdným životem stojí stejně velké úsilí jako vést život, který přináší bohatou odměnu. Někteří vědci nedávno odhadli, že lidský mozek má kapacitu mezi deseti a sto terabyty, což znamená, že všichni máme dost prostoru k růstu. Rozvíjet svou mysl je jednou z věcí, na které se můžeš v letošním roce zaměřit a které přinášejí největší odměnu.
„Kde není vidění (smysl pro orientaci), tam lid hyne…“ (Přísloví 29:18, přel. z angl.). Nespokojenost nepramení z toho, že člověku něco chybí, ale z toho, že postrádá směr. Mnozí z nás jen existují, protože se zaměřili na méně, než bylo Božím záměrem. Kvalitu tvého života bude určovat tvá vize a tvé úsilí, které vynaložíš na její naplnění.
Zastav se tedy, zamysli se důkladně a sepiš si seznam oblastí, v nichž bys chtěl letos růst, a potom si zatrhni tři nebo čtyři nejdůležitější z nich. Nenech se odradit, jestliže ten, komu chceš pomoct, nebude chtít spolupracovat. Velké věci se nestávají velkými najednou. Pavel řekl o své víře: „Ženu se k cíli, k vítězné odměně Božího nebeského povolání v Kristu Ježíši“ (Filipským 3:14, B21).
Je to proces. Stojí to námahu. Některé dny se ti bude zdát, že jsi udělal dva kroky vpřed a tři vzad. Ale nevzdávej to. Je lepší umřít pro něco, než žít pro nic! Pokud nebudeš zkoušet udělat víc, než jsi dosud zvládal, neporosteš. Na co tedy ještě čekáš? Na život? Ten čeká na tebe – tak se do toho dej!